Probleme la utilizarea cardului de sănătate

Cardurile electronice le-au mîncat sănătatea românilor care le folosesc! Dacă până acum problemele veneau din partea pacienților care fie că au fost nevoiți să facă drumuri pentru a intra în posesia documentului, fie s-au plîns că nu știu cînd să îl utilizeze, de data aceasta un val de reacții de nemulțumire vine din partea medicilor de familie. Doctorii spun că de cînd a intrat în vigoare utilizarea cardului de sănătate, petrec mai mult timp la cabinet, așteptînd ca sistemul informativ pe baza căruia se fac operațiunile să se funcționeze așa cum ar trebui.

Controversele cardului de sănătate nu se opresc doar la numărul celor care nu au intrat nici pînă acum în posesia documentului, care este obligatoriu de la 1 septembrie, în toate cabinetele medicale, farmacii și pentru toate serviciile de sănătate. Medicii spun că utilizarea cardului le ocupă foarte mult timp.

O consultație care durează de două ori mai mult din pricina problemelor cauzate de card înseamnă automat mai puțini pacienți consultați într-o zi de lucru și mult mai multă bătaie de cap. Sistemul informatic pe baza căruia operează cardul se blochează frecvent și paralizează întreaga activitate de la cabinet.

În plus, medicii care fac vizite la domiciliu spun că acolo apar alte probleme, legate de conexiunea la internet.

La toate acestea se adaugă neatenția pacienților care rătăcesc documentul electronic sau blochează codul PIN, precum și inconvenientele legate de persoanele pentru care nu s-a eliberat cardul încă. Deși perioada de tranziție a fost de cîteva luni de zile, timp în care sistemul informatic și cel clasic au funcționat în paralel, schimbările par să aibă un impact extrem de puternic asupra românilor, care se află încă în proces de adaptare. Atît medicii, cît și pacienții.

Redactor: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima