Problema dispozitivelor pentru diabet decontate de CNAS

Mai este puțin și se împlinește o lună de la anunțul făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la dispozitivele moderne pentru diabetici. Din păcate, lucrurile încă sunt neclare pentru cei vizați direct: pacienții.

Premierul anunţa luna trecută că toţi cei care suferă de diabet, indiferent că sunt copii, tineri sau adulţi, vor beneficia de dispozitive medicale moderne de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei. Acestea urmau a fi asigurate gratuit de Casa de Sănătate. Cu toate acestea, prin respectarea normelor de aplicare, s-a ajuns la un număr limitat de astfel de dispozitive, susține Maria Mesaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Pacienţi cu Diabet Zaharat din România:

„Hotărârea de Guvern este OK. Toți cei care au diabet de tip I, până la 18 ani sau de la 18 la 26 de ani dacă sunt în sistemul de învățământ beneficiază de pompe și senzori. Peste 26 de ani, bineînțeles că cei care au intrat în program rămân cu ele, iar cei care au peste 26 de ani, la recomandarea specialistului pot să beneficieze în continuare de pompă sau senzori. Proritate vor fi într-adevăr copiii, cei mici. Probabil de la 0 la 8 ani, probabil în prima fază sau în funcție de recomandările specialiștilor, care sunt urgențele, unde nu există control, unde sunt hipoglicemii frecvente. Sunt deci niște criterii“.

Un alt aspect care a ridicat probleme a fost data începerii programului:

„Deruta cea mare a fost că normele sunt prevăzute pentru anii 2017-2018, însemnând încă trei luni, octombrie, noiembrie, decembrie. Există un anume număr de senzori, circa 500 și 260 de pompe. Deci probabil doar atât se pot pune în acest an, pentru că nu avem nici acele centre care ar trebui să fie vreo 25 la nivel de țară„, a ținut să puncteze, Maria Mesaroș.

Potrivit statisticii CNAS, în programul Naţional de Diabet sunt trataţi aproximativ 830.000 de pacienţi, dintre care peste 3.000 sunt copii.

În  judeţul Constanţa sunt peste 100 de copii diagnosticaţi cu diabet insulinodependent.

Redactor: Sondra Sandu