Problema clauzelor abuzive in contractele de credit devine tot mai stringenta

Alexandru Păunescu, directorul direcţiei juridice din BNR, spune ca au existat decizii ale unor instanţe care au anulat unele comisioane sau dobânzi, fiind de neacceptat ca printr-o hotarâre judecatoreasca sa elimini preţul insuşi al unui contract – dobânda”.

Într-un caz prezentat de analistii de la ECONOMICA.NET, Tribunalul Bihor a decis ca un client al unei mari banci din Oradea să nu mai plătească dobânda la credit, după ce a găsit mai multe clauze abuzive în contractul de împrumut, inclusiv pe cea referitoare la modul de calcul al dobânzii.

Clientul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an. După primul an, dobânda a crescut la peste 10%, şi rata lunară a crescut în consecinţă. Modul de calcul al dobânzii de referinţă nu era definit nicăieri în contract, lucru considerat de către instanţă ca fiind un abuz al băncii. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, o implementare a Directivei 93/13/CEE, şi hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene spun că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină.

De-a lungul timpului, BNR, chiar prin vocea Guvernatorului Mugur Isărescu, a spus că nu ţine partea băncilor în problema clauzelor abuzive. De la 1 octombrie ar trebui să intre în vigoare două noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Potrivit acestor modificări, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract, va fi eliminată din toate contractele care o conţin ale acelui profesionist. Aplicarea celor două texte este obligatorie pentru România, dat fiind faptul că fac parte dintr-o directivă europeană ce trebuia implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi trebuiau să intre în vigoare cu restul noului Cod de procedură civilă, la 15 februarie, modificările au fost prorogate de două ori. O nouă amânare este posibilă.