Problema cainilor vagabonzi din Cernavoda si localitatile limitrofe este in curs de rezolvare (VIDEO)

Incepand din luna iunie a acestui an, Asociatia Save the Dogs, a inaugurat un nou adapost pentru animalele fara stapan. Structura este una moderna, realizata conform standardelor europene, cu impact minim asupra mediului.

Primul proiect de sterilizare a cainilor fara stapan initiat de Asociatia Save the Dogs a inceput in anul 2002, cu ajutorul unui grup de voluntari italieni. Datorita implicarii de care au dat dovada, s-au sterilizat pana in prezent peste 18 mii de animale, in timp de alti 5.000 si-au gasit noi stapani.

Pana anul acesta activitatea asociatiei s-a desfasurat intr-o cladire restructurata si concesionata de catre autoritaile din Cernavoda. In perioada ce urmeaza vechea structura se va inchide, iar intreaga activitate va fi transferata la noua locatie. Noul adapost aflat la cativa km de Cernavoda, apartine in totalitate asociatiei si este contruit in intregime din fonduri private.

Asociatia Save the Dogs se dedica de asemenea si altor categorii de animale supuse relelor tratamente. Utilizati in transportul de material, caii si magarii sunt deseori victime ale stapanilor, iar in sezonul rece sunt abandonati. Cu ajutorul unei fundatii engleze, asociatia a reusit sa construiasca si un refugiu pentru aceştia.

Dupa 10 ani de la lansare, proiectul dedicat animalelor s-a dezvoltat atat de mult incat numara 40 de angajati in Cernavoda si Medgidia, 600 de caini ingrijiti in cele doua structuri si un impresionant adapost pentru ecvine. In fiecare an sunt sterilizati gratuit, prin fonduri private, circa 3.000 de caini si pisici. Asociatia a implementat de asemneea si un program de adoptii international, prin care in fiecare an 500 de animale isi gasesc noi stapani. Autoritatile locale iau déjà masuri pentru a aborda in mod corect, dar si eficient fenomenul cainilor fara stapani. Masurile propuse de Asociatia Save the Dogs cuprind sterilizarea obligatorie a cainilor, chiar si a celor cu stapan, identificarea acestora prin microcip si inregistrarea lor intr-un registru de evidenta, interzicerea si sanctionarea abandonului de animale si campanii de educare in scoli si institutii cu privire la raportul dintre oameni si animale.

Reporter: Paula Savulescu ; Imagine: Gabriel Niculae