Principala problemă stomatologică ar putea fi rezolvată

Savanții chinezi vor să revoluționeze lumea medicală prin crearea unui vaccin care să prevină apariția cariilor dentare. În România, această afecțiune a sistemului dento-maxilar afectează marea majoritate a populației. Dacă acest vaccin își va demonstra eficiența, vizitele regulate la medicul dentist ar putea deveni istorie!

Cercetătorii din cadrul Institutului de Virologie Wuhan din China lucrează intens la dezvoltarea unui vaccin care ar putea preveni apariţia cariilor dentare. Resposabilă pentru formarea acestora ar fi bacteria Streptococcus mutans. În cadrul testelor de laborator s-a constatat că după administrarea vaccinului, eficienţa profilactică în cazul cobailor fără carii a crescut la 64,2%. Dacă acest vaccin va deveni realitate, o problemă majoră de sănătate își va fi găsit rezolvarea.

Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, și afectează peste 80% din populaţia României. Afecțiunea se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori: nerespectarea igienei orale, consumul crescut de alimente bogate în zahăr, fumatul, stresul.

România se află într-o situație dramatică întrucât în anul 2017 continuă să ocupe un loc rușinos în cadrul statelor europene, în ceea ce privește consumul de produse necesare îngrijirii danturii. Studiile arată că în medie, un român consumă un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an iar periuța o schimbă la un an și trei luni. Spre deosebire de noi, europenii folosesc circa 4 flacoane de pastă pe an, și utilizează în mod frecvent produse ca: aţă dentară și apa de gură.

Pentru a ne lupta cu statisticile care arată nivelul scăzut de sănătate orală, ce afectează populaţia de toate vârstele, țara noastră ar trebui să se axeze pe prevenţie, iar aceasta începe cu educarea copiilor. Trebuiesc  încurajate vizitele la stomatolog, programele naţionale în şcoli, facilitarea accesului la informaţii despre igiena orală. Până când vaccinul cercetătorilor chinezi va putea fi utilizat, cea mai simplă şi la îndemână metodă de prevenţie a problemelor stomatalogice o constituie alimentația sănătoasă și periajul zilnic.

Redactor: Ramona Caba