Primul pas spre o carieră militară

Mulți dintre cei care încep o carieră militară se orientează către Școala de Maiștrii Militari a Forțelor Navale. Aici învață să fie oamenii de bază ai navelor la bordul cărora se află și asta pentru că maistrul militar este asemănat cu inima umană, iar fără el, nava nu ar putea supraviețui.

O vorbă veche spune că maistrul militar de marină este inima navei pe care se află. Și asta pentru că el este omul de bază al compartimentului de arme. La bordul oricărei nave s-ar afla, maistrul militar are trei roluri importante. În primul rând este marinar, ca toți ceilalți, este tehnician și un liber militar. Pentru a reuși în această carieră e nevoie de curaj. Pe lânga această calitate este nevoie și de o minte ageră.

Școala Militară de Maiștri Militari din Constanța pregătește tinerii care pornesc în această carieră. Profesorii de aici îi consideră copiii lor și le dezvăluie tainele acestei meserii.Dacă la începutul școlii sunt emotivi pentru că nu știu foarte bine ce îi așteaptă, la finalul celor doi ani de școlarizare relația elev-profesor se transformă într-una de colegialitate.

Interesul tinerilor față de Școala de Maiștrii Militari a crescut semnificativ în ultimii ani, iar acest lucru se reflectă atât în numărul locurilor disponibile, dar și al candidaților.

Chiar dacă este o meserie destinată mai mult bărbaților și femeile își fac loc încet, încet în această lume. La cursuri am întâlnit-o pe Sorina. Este din Hunedoara și a venit la Constanța pentru a îmbrăca uniforma militară.

Drumul spre o carieră în domeniul militar începe de la o simplă luare de decizie. Toți cei care s-au hotărît să se înscrie la Școala de Maiștrii Militari și au reușit să fie admiși regretă un singur lucru, că nu s-au gîndit mai devreme la acest lucru.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea