Primul hacikar a fost inaugurat la Constanța

Sculptura, o cruce de piatră lucrată manual, a fost amplasată pe faleze Cazinoului ca simbol al prieteniei ce leagă cele două popoare, român și armean. Crucea a fost dezvelită și sfințită de un sobor de preoți.

Săptămâna aceasta, la Constanța, a fost inaugurat primul hacikar din Dobrogea. Un astfel de monument mai există și în Bucureşti, Suceava, Piteşti și Botoşani.

Monumentul reprezintă o dovadă a prezenței mutiseculare a armenilor în Dobrogea, precum și un semn de mulțumire și recunoștință pentru ospitalitatea cu care au fost primiți în zona noastră.

Hacikar-ul este o manifestare a culturii armene încă din epoca medievală, tradiția păstrându-se și astăzi. În Armenia se creează sute de cruci, cu scopul de a fi dăruite şi rânduite în diferite colţuri ale lumii.

Comunitatea armeană cinstește totodată și memoria înaintașilor, dar și a martirilor neamului lor care și-au păstrat identitatea și credința.

Pe teritoriul Armeniei, se află peste 50.000 de hacikar-uri, sculptate manual, și nici o cruce de piatră nu seamănă cu alta.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea