Primul caz de coronavirus, confirmat în România

A apărut și primul caz de coronavirus confirmat în România. Un tânăr din Gorj a fost transportat, joi dimineață, la Institutul Matei Balș din Capitală.

Pacientul a fost adus în condiții de maximă siguranță sanitară.

„Transportul s-a desfășurat în condiții normale pentru astfel de situații și nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane. Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător și având condiții de izolare totală a pacientului. De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenții de tip CBRN (situații de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, au transmis, joi dimineață, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit acestora, bărbatul va rămâne la Institutul Matei Balș izolat complet de restul pacienților.

Ministrul sănătății, Victor Costache, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat, au susținut, miercuri seară, o conferință de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde au făcut precizări despre acest caz.

La momentul actual, tănârul este în stare bună și nu are simptome de boală. Acesta fusese izolat și supravegheat în ultimele două zile, au anunțat autoritățile.

Familia bărbatului, formată din șapte persoane, a fost plasată în carantină, sub pază.

O a doua persoană, un cetăţean italian, care a fost în România, weekendul trecut, a fost diagnosticat cu noulcoronavirus, potrivit autorităților  italiene. În vârstă de 51 de ani, bărbatul este din localitatea Piandimeleto și l-a însoțit în deplasarea în România pe bărbatul de 71 de ani din localitatea Cattolica, cel dintâi diagnosticat cu infecția provocată de Covid-19, spitalizat la Rimini în stare gravă, dar „stabilă”.

Miecuri după-amiază, se aflau în carantină 69 de persoane. Alte peste 4.800 sunt monitorizate la domiciliu.

Autoritățile au reluat apelurile la calm. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, miercuri, sporirea controalelor sanitare la frontiere.

Ministerul Sănătății a emis ordinul prin care cei plasați în carantină sau izolare la domiciliu primesc concediu medical. Ieşirea din carantină se face după 2 teste negative pentru coronavirus, efectuate la un interval de cel puțin 24 de ore.

Redactor: Daniel Albu