Primul atelier de veșminte bisericești

Unul dintre lăcașurile de cult din Constănța va avea un atelier de confecționare a veșmintelor bisericești. Acesta va fi singurul din Dobrogea. Atelierul va avea un dublu rol, acela de a oferi noi locuri de muncă și de a furiza veșminte pentru slujitorii bisericilor.

 

În incinta bisericii Sfântul Ștefan din zona Gării din Constanța va fi construit singurul atelier de veșminte bisericești din Dobrogea. Ideea înființării acestuia  a pornit de la două nevoi importante, însă  cea mai importantă vizează crearea de noi locuri de muncă. Adesea, oameni din zone mai sărace ale țării vin la malul mării în căutarea unui trai mai bun. Când nu reușesc să găsească ceva de muncă, vin la biserică pentru a căuta sprijin.

Confecționate acestor veșminte este o tradiție în ţara noastră, care, din păcate, este întâlnită din ce în ce mai rar. În toată regiunea Dobrogea nu există un atelier de acest fel, de aceea, construirea unuia era necesară. Totodată, nu oricine poate lucra la confecționarea  veșmintelor bisericești.

Durata confecționării unui astfel de veșmânt  este în funcție de complexitatea broderiei. Veșmintele au o coloristică aparte, care depinde de perioada în care sunt purtate, dar și de anumite slujbe.

Cel care a susținut și a fost unul dintre părinții acestui proiect este chiar Arhiepiscopul Tomisului.

Tot în cadrul bisericii va fi amenajat și un departament special unde vor fi spălate și călcate veșmintele deoarece acestea au nevoie de un regim special de îngrijire, dat fiind faptul că sunt sfințite și nu pot fi spălate la un loc cu alte haine.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea