Primii bebeluși modificați genetic

Șoc în lumea științifică medicală! Crearea primilor bebeluși modificați genetic din lume de către un om de știință chinez bulversează cercetătorii. China a ordonat deschiderea unei anchete.

Afirmațiile unui cercetător chinez au cutremurat comunitatea științifică internațională. He Jiankui, profesor la Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din Shenzhen, provincia Guangdong, China a anunțat că a creat primii beleluși modificați genetic din lume. Acesta a difuzat în mediul online un videoclip în care vorbește despre nașterea în urmă cu câteva săptămâni a gemenelor Lulu și Nana al căror ADN a fost modificat pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV. Ștergerea și înlocuirea părților nedorite ale genomului s-au realizat cu ajutorul tehnologiei CRISPR-Cas9. Embrionii modificați au fost, apoi, implantați în uterul mamei în urma fertilizării in vitro.

Auto-proclamata premieră mondială nu s-a bucurat, însă, de glorie, fiind considerată o adevărată nebunie de către numeroși cercetători.

Jennifer Doudna, una dintre inventatoarele tehnologiei de editare genetică CRISPR/Cas9, l-a criticat pe omul de ştiinţă He Jiankui:

“Dacă se confirmă, această realizare este o încălcare a abordării transparente şi precaute cu care comunitatea ştiinţifică a aplicat CRISPR-Cas9”, a spus luni Jennifer Doudna, profesor de chimie şi biologie moleculară şi celulară la Universitatea Berkeley din Statele Unite.

Valul de critici nu s-a oprit aici, chiar și instituția în care activează omul de știință și-a exprimat profundul dezacord față de afirmațiile cercetătorului.

Indignarea stârnită de anunțul lui He Jiankui nu a rămas fără urmări nici în plan juridic. Comisia Națională de Sănătate din China monitorizează cu atenței cazul.

“Am solicitat autorităţilor sanitare din provincia Guangdong, China să deschidă imediat o anchetă amănunţită pentru a stabili faptele.”, a precizat luni seară Comisia Națională de Sănătate.

Peste 100 de oameni de știință chinezi, în special biologi și medici, au incriminat afirmațiile lui Jiankui, pe care le consideră o adevărată ofensă adusă reputației mondiale și dezvoltării cercetării biomedicale din China.

Redactor: Mihaela Țânțaru