Primele rugăciuni musulmane la Hagia Sofia, după 86 de ani

După 86 de ani, glasurile imamilor au răsunat din nou la Hagia Sofia, cea care a fost timp de 900 de ani cea mai veche catedrală a creștinătății.

Lăcașul de cult s-a dovenit a fi neîncăpător, din cauza miilor de credincioși care s-au adunat vineri la Istanbul pentru a se ruga în interiorul celebrei construcții, devenită din nou moschee.

Valului de pelerini i s-a alăturat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru a participa la primele rugăciuni săvârșite în cadrul Hagiei Sofia, după decizia Consiliului de Stat din această țară de a reconverti monumentul, înscris ca patrimoniu mondial UNESCO, într-o moschee.

500 de persoane, cu măști pe față,  au primit permisiunea de a asista la ceremonia religioasă în interiorul lăcașului de cult. În afara zidurilor moscheii, mii de musulmani au dat curs rugăciunii comune. Autoritățile au desemnat zone separate în exteriorul Hagiei Sofia pentru bărbații și femeile care au dorit să fie prezente la rugăciunile inaugurale de vineri.

Acestea au fost conduse de cei trei imami numiți joi de șeful autorității religioase a Turciei. Unul dintre ei este profesor de drept Islamic la Universitatea Marmara din Istanbul, iar ceilalți doi sunt imamii altor două moschei din orașul de pe malul Bosforului. De la ceremonia religioasă, nu au lipsit nici muezinii, faimoșii preoți musulmani care cheamă, din vărful minaretului, credincioșii la rugăciune! În număr de cinci, aceștia au fost numiți de același șef al autorității religioase din Turcia.

Joi, președintele Recep Tayyip Erdogan, a întreprins o vizită surpriză la Hagia Sofia pentru a inspecta pregătirile finale la structură, inclusiv pentru dezvelirea unei inscripții amplasate la intrarea clădirii, pe care stă scris: ”Marea Moschee Hagia Sofia”.

Schimbarea statutului nu va afecta și una dintre mascotele celebrului obiectiv din Istanbul, o pisică. Gli, felina gri cu ochii strălucitor de verzi, a devenit un adevărat simbol al muzeului Sfânta Sofia, fiind răsfăţată deopotrivă de personalul muzeului şi vizitatori. Printre cei mai de seamă admiratori ai ei se numără fostul preşedinte american Barack Obama, care a fost filmat în timp ce o mângâia cu ocazia unei vizite din 2009.

Autorităţile au anunţat că Sfânta Sofia poate rămâne, în continuare, casa lui Gli.

“Această pisică a devenit celebră şi mai sunt şi altele care nu au devenit încă faimoase. Această pisică va rămâne acolo şi toate pisicile sunt binevenite la moscheile noastre.”, a precizat  purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Fosta catedrală bizantină Sfânta Sofia a fost transformată în moschee după căderea Constantinopolului în faţa expansiunii otomane. A rămas cu acest statut până în 1934, când a fost transformată în muzeu.

Redactor: Mihaela Țânțaru