Primele rezultate ale recifurilor artificiale

Scufundate la inceputul verii, în dreptul Cazinoului din Constanta, la 20 de metri de ţărm, recifele artificiale se dovedesc a fi un adevarat success. Pe cei opt cilindrii imensi s-au dezvoltat colonii de midi, scoci, crustacee si alge marine. Specialistii au si explicatia pentru acest fenomen care s-a dezvoltat atat de rapid: este perioada lor de reproducere şi în aceste recife au găsit mediul ideal să se dezvolte.

La patru luni după ce voluntarii Mare Nostrum au amplasat, în premieră pentru România, opt recife artificiale primele vietăți marine și-au găsit adăpost în acestea.Dacă erau fixate în adâncuri în altă perioadă a anului, recifele nu ar fi avut acelasi impact. Acum insa la mai bine de trei luni de cand au fost amplasate, initiatorii proiectului recuInitiatorii proiectului recunosc ca la inceput au avut temeri si nu se asteptau ca intr-un timp atat de scurt , recifele sa fie pur si simplu acoperite de crustacee, scoici ori midii.

Specialiștii spun că litoralul românesc are o particularitate este împărțit în două zone, una dominată de nisipuri și alta de piatră. Ideea recifurilor artificiale vine în sprijinul dezvoltării habitatului natural din Marea Neagră pe teritorilul țării noastre.

Proiectul, în valoare de peste 500.000 de euro, presupune ca în fiecare țară riverană Mării Negre să fie amplasate câte opt structuri de recife artificiale.

Principalul beneficiar al Proiectului dedicat Recifelor Artificiale este Bulgaria. Până în acest moment au fost identificate în zona recifurilor moluște, polichete și curstacee, fitoplanctonul este reprezentant de 14 specii, iar în ceea ce priveste zooplanctonul au fost găsite 10 specii.

Recife precum cele montate pe litoralul romanesc au mai fost amplasate pe coastele Bulgariei si Georgiei si urmeaza ca anul viitor sa se intample acelasi lucru si in Turcia si Ucraina.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea