Primăvara marcată inedit de turco-tătari

Sosirea primăverii a fost marcată în mod tradițional și de membrii Uniunii Democrate a Turco Tătarilor Musulmani din Ovidiu,  Medgidia și Tuzla. De la eveniment nu au lipsit dansurile tătărești, scenetele în limba tătară, dar nici tradiționalul colind cu ocazia zilei de Naurez.  Autoritățile locale din Ovidiu în colaborare cu UDTTMR intenționează să organizeze începând cu acest an un festival dedicat comunității tătare.

Weekendul acesta, în mai multe localități din județul Constanța, au avut loc manifestări și evenimente care au marcat, în avans, Nawrez-ul, adică, Sărbătoarea Primăverii. Sărbătorit an de an, pe 21 martie, Nawrez-ul vine odată cu noul an astrologic şi zodiacal, momentul echinocţiului de primăvară. Este o sărbătoare foarte veche a lumii tătare, în care se celebrează Anul Nou şi sosirea primăverii. Copiii merg la colindat vecinii şi rudele împodobind o creangă de copac înverzită cu flori de primavara.
Pentru comunitatea tătară din Dobrogea, Nawrez este unul din cele mai aşteptate evenimente ale anului. Femeile pregătesc casa şi curtea în întâmpinarea Nawrez-ului şi gătesc diferite mâncăruri tradiţionale. Se vopsesc ouă, existând şi o vorbă precum că până nu cade coaja de ou pe jos nu vine primăvara.  Sărbătoarea a fost marcată și la Ovidiu, acolo unde autoritățile locale, alături de membrii UDTTMR vor să organizeze un festival dedicat comunității turco-tătare.

Obiceiurile sărbătorii variază de la un popor la altul. În Dobrogea tradițiile tătărești se păstrează și vor continua datorită unei foarte bune colaborări interetnice.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Bogdan Bolojan