Primarii fara bani (VIDEO)

Astazi a avut loc o intalnire intre 100 de primari de comune din toata tara. Acestia s-au adunat la Neptun pentru a discuta problemele din Romania dar si pentru a gasi rezolvari. Problema cea mai mare, sunt resursele financiare.

Săptămâna a debutata cu întîlnirea celor 100 de primari ai asociaţiei comunelor. Prezenţa lor la Neptun a fost însemnat identificarea unor soluţii pentru problemele comunele ale edililor. Fie că vorbim de irigaţii sau de certificatele de producător, toate subiectele au fost dezbătute în cadrul întîlnirii. De asemenea primarii au punctat un aspect general cu care se confruntă autorităţile locale, şi anume lipsa banilor.

La probleme financiare, solutiile insa nu sunt usor de gasit, pentru că totul pleacă de la un nivel central, spun edilii afectaţi de tăierile de buget suportate în ultimii ani.

Pentru a rezolva macar o parte din problemele cu care se confrunta comunele din tara, o solutie ar fi proiectele la nivel European. Mai exact proiectele pe fonduri europene.

La intalnire a fost prezent si Bertrand Cadiot, consilier pentru afaceri europene si relatii inaternationale pe langa secretarul general al Ministrului de Interne de la Paris. Acesta le-a vorbit primarilor din Romania despre situatia comunelor din Franta.

Informaţiile primate i-au lăsat pe unii primari muţi de uimire, însă dacă s-ar aplica exemplele din Vestul Europei, o parte din problemele cu care se confruntă la ora actuală ar putea dispărea, crede Bertrand Cadiot.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Dragos Ivan