Primăria Năvodari mai face un pas înainte pentru interzicerea construirii depozitului de deșeuri radioactive

Primăria Năvodari mai face un pas înainte pentru interzicerea construirii depozitului de deșeuri radioactive în apropierea orașului. Tribunalul Constanța a admis cererea primarului Nicolae Matei de revizuirea sentinței CEDO prin care Ecological Center avea dreptul să construiască un astfel de depozit.

Năvodărenii pot răsufla ușurați. Așa cum au promis, autoritățile locale din Năvodari au continuat lupta în instanță pentru interzicea construirii gropii de gunoi în oraș. Tribunalul Constanța prin secţia contencios administrativ şi fiscal a admis cererea de revizuire înaintată de oraşul Năvodari, prin primarul Nicolae Matei, cu privire la sentinţa în care Ecological  Center câştigase la CEDO împotriva statului român dreptul de a construirea un astfel de depozit.

„Se respinge excepţia tardivităţii promovării cererii, ce nefondată. Admite cererea de revizuire a sentinţei civile nr.759/12.08.2009, pronunţată de Tribunalul Constanţa în cadrul dos.nr.3966/118/2009, promovată de revizuientul Primărul Oraşului Năvodari, în contradictoriu cu intimata SC Ecological Center SA. Schimbă în tot sentinţa civilă nr.759/12.08.2009 pronunţată de Tribunalul Constanţa în cadrul dos.nr.3966/118/2009, în sensul respingerii acţiunii promovată de reclamanta SC Ecological Center SRL, în contradictoriu cu pârâtul Primarul Oraşului Năvodari, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs ce va fi depus la Tribunalul Constanţa, se arată în comunicarea instanței.

Reamintim că, firma mai sus menţionată obţinuse în trecut aprobarea de la primarul Tudorel Calapod pentru construirea depozitului de deșeuri. Edilul Nicolae Matei a atacat în instanţă decizia şi a fost acţionat în judecată de reprezantanţii Ecological Center. Aceştia din urmă nu au avut câştig de cauză în România şi au decis să meargă la CEDO, unde au primit aprobarea de a construi. Primăria Năvodari a atacat şi această decizie, pentru care a primit răspuns favorabil de la Tribunalul din Constanţa. Precizăm că, în cazul în care acest depozit de deşeuri s-ar fi concretizat, la marginea Năvodariului s-ar fi depozitat deşeuri toxice precum sodă caustică, sodă calcinată, mercur, deşeuri de la industria fotografică, a vopselelor, industria petrolieră, deşeuri de la minerit, inclusiv cianură şi substanţe radioactive.

Redactor: Bogdan Bolojan