Prima zi cu tarife RCA libere

Vineri este prima zi cu preţuri ale poliţelor RCA teoretic libere, dar şi cu o grilă de preţuri orientative fixată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după şase luni de tarife îngheţate, printr-o decizie a fostului guvern, la presiunea patronilor de firme de transport.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, miercuri, tarife de referinţă pentru poliţele RCA. Chiar șefii acestei autorități  admit că este vorba doar de preţuri orientative şi nu este clar ce se va întâmpla cu o companie de asigurări care aplică un tarif dublu, de exemplu, faţă de cel orientativ.

”Noile tarife stabilite au un nivel orientativ şi au la bază datele statistice individuale, datele statistice agregate la nivel de piaţă şi metodologia de calcul”, a declarat prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.

Pentru o poliţă RCA, încheiată pe un an, de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei. Joi, preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat că instituţia pe care o conduce urmează să monitorizeze sectorul în perioada următoare, împreună cu ASF.

”ASF-ul ne-a spus: preţurile nu s-au dus până la maximum, erau substanţial sub acele nivele maxime. Din punctul acesta de vedere ar părea că piaţa totuşi a funcţionat. În acelaşi timp, ei au luat măsuri de asanare în piaţă. Lucrurile par să fii progresat în aceste şase luni în care a fost îngheţată piaţa”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit cifrelor anunţate de ASF, pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%). Tarifele de referinţă au un caracter orientativ şi sunt calculate pe baza datelor cu privire la poliţe şi la daune, furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA la data 31 decembrie 2016.

Redactor: Daniel Albu