Prima rectificare bugetara din an a fost avizata

Prima rectificare bugetara din acest an a fost avizata de Guvern, in sedinta de marti, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, in urcare la 626 miliarde lei, si un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB. Astfel, deficitul bugetar pe numerar va creste de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite in scadere cu peste 2,2 miliarde lei, prin cresterea veniturilor la nivelul autoritatilor locale, dar scaderi de incasari la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul institutiilor finantate din venituri proprii.

Principalele venituri ale bugetului de stat estimate de Guvern in crestere sunt cele rezultate din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati si alte impozite si taxe fiscale.

Cheltuielile totale ale bugetului consolidat ar urma sa scada cu 978 milioane insa cheltuielile de personal vor creste cu 61 milioane lei, cele cu bunuri si servicii vor urca cu 27 milioane lei, iar subventiile vor fi diminuate cu 2,2 milioane lei.

O suma de 1 miliard lei va fi alocata, pe judete, pentru achitarea platilor restante inregistrate in contabilitatea unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local, si a spitalelor din reteaua administratiei locale la 31 iulie 2013 fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari.

Ministerele Educatiei, Muncii, Transporturilor si Agriculturii se afla pe lista institutiilor ale caror bugete totale de cheltuieli vor fi taiate la prima rectificare bugetara din acest an, in timp ce de alocari suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regionala, Justitia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM.