Prima izbucnire a iernii a paralizat judeţul Constanţa (VIDEO)

Vânt puternic, ninsoare şi valuri uriaşe! Aşa arată Constanţa încă de la primele ore ale dimineţii. Începând cu orele 02:00, judeţul a intrat în cod galben de viscol şi ninsori. Potrivit meteorologilor, avertizarea este valabilă până joi la ora 20:00. Primii fulgi de zăpadă par să nu mai reprezinte motiv de bucurie din cauza vântului puternic care dă de furcă şoferilor dar mai ales pietonilor. În plus, toate porturile şi căile navigabile din judeţ  au fost închise.

Din cauza curenţilor puternici, în portul Tomis, în Eforie Sud, Eforie Nord şi Olimp marea a oferit un adevărat specatcol. În Constanţa, valurile uriaşe au trecut de diguri.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri au acţionat deja cu material antiderapant pe mai multe drumuri judeţene, în pante şi curbe astfel încât circulaţia autoturismelor să nu fie afectată. Pentru cei care intenţionează să plece spre Bucureşti, Centrul INFOTRAFIC atrage atenţia că pe autostrada Soarelui vizibilitatea este redusă sub 5 metri din cauza zăpezii viscolite iar carosabilul are porţiuni umede cu risc de formare a poleiului.

Potrivit unui comunicat Enel, în județul Constanța sunt nealimentate 6 linii de medie tensiune și 7 linii de medie tensiune parțial, 163 posturi de transformare, fiind afectate 15 localități: Biruinta, Dulcești, Moșneni, Pecineaga, Vînători, Darabani, 23 August, Schitu, Albești, Limanu, Hagieni,  Arsa, Pantelimonu de Sus, Pantelimonu de Jos, Runcu. Localitățile Vama Veche și Techirghiol sunt afectate parțial.

De asemenea, în județul Tulceaeste nealimentată o linie de medie tensiune total și alta parțial, cu 11 posturi de transformare, localitățile Altintepe, Sâmbăta și Cerbu neavând curent electric.

Probleme sunt și în județul Ialomita unde sunt nealimentate 3 linii de medie tensiune parțial, 14 posturi de transformare, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică, parțial, în localitatea Rovine.

Pentru a evita orice tip de complicaţie, Direcţia de Sănătate Publică oferă sprijin persoanelor dializate sau gravidelor în ceea ce priveşte transportul şi cazarea.

În următoarele zile vremea va fi în răcire în toate zonele, devenind geroasă în cursul nopţilor. Autoritatea Naţională de Meteorologie ar putea impune emiterea unui cod portocaliu de ninsori. Cele mai afectate judeţe sunt Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi.

Reporter: Paula Moroi / Denisa Stoenescu ; Imagine: Victor Nita