Prima dezlegare din postul Crăciunului

Dupa o saptamana de post si restrictii alimentare crestinii ortodocsi se pregatesc pentru prima delegare. Maine biserica ortodoxa praznuieste intrarea in biserica a Maicii Domnului, iar romanii au voie sa manance peste. Prajit sau in saramura, facut plachie sau copt pe gratar, pestele ar trebui sa fie nelipsit de pe mese. La Constanta pietele  au fost luate cu asalt iar oamenii au cumparat tot ce au gasit. Iar dupa pranz aglomeratia s-a mutat la restaurantele cu specific…pescaresc.

Unii au cumparat in functie de gust. Altii insa dupa buget.  La mare cautare a fost carasul , platica, stiuca, crapul dar si somonul. Nici racii nu au fost ocoliti chiar daca pentru un kilogram constantenii au scos si 20 de lei din buzunar

Dezlagarile la peste sunt un motiv de bucurie nu doar pentru cei care tin post ci si pentru proprietarii de restaurant cu specific pescaresc.  Si chiar daca maine este delegareala peste, constantenii au luat cu asalt cherhanalele inca de astazi, profitand defaptul ca este duminica si sunt liberi de la serviciu.

Un kilogram de platica se vinde in piete cu 7 lei, stiuca 12 lei iar crapul costa 17 lei kilogramul. Somonul este mai scump, 19 lei kilogramul iar fileul de somon 29 de lei. Cum insa din postul Craciunului nu a trecut decat prima saptamana iar dezlegari la peste vor mai fi, comerciantii spun ca vor fi nevoiti sa isi  improspateze stocurile ptr ca numarul clientilor va creste in special la sfarsit de sapatamana.

Redactor: Andreea Barbu