Prima casă, în dezvoltare

Unul dintre principalii factori care țin activă piața imobiliară este programul Prima Casă. Executivul a suplimentat, de curând, plafonul pentru acest program, astfel că dezvoltatorii imobiliari salută această decizie.

Dezvoltarea pieții imobiliare este susținută de programul Prima Casă care reprezintă jummătate din tranzacțiile imobiliare din România. Garanțiile pentru acest program au fost suplimentate cu 175,5 milioane de lei. Asta după ce, la finalul lunii ianuarie, Executivul anunțase o posibilă reducere a plafonului față de anul trecut. Acest program este unul care aduce beneficii atât tinerilor care vor să-și cumpere o casă, dar și economiei având o pondere de 9% din Produsul intern brut. Dacă în 2014, ponderea programului Prima Casă a fost de 10 procente din PIB, previziunile de creștere economică pentru 2017 variază între 3,4-3,7%, dar economia încă are nevoie de sprijin, inclusiv prin susținerea sectorului imobiliar.

“Grație Programului Prima Casă, românii cheltuie mai puțin cu imobilul pe care îl achiziționează. Banii rămași în coșul lor zilnic sunt redirecționați către consum. Comerțul are nevoie de aceste sume. Autoritățile anunțau, recent, că un patron din cinci are în plan să reducă numărul de angajați din comerț în următoarele luni. La fel și în domeniul construcțiilor, care poate fi susținut tot prin Prima Casă. În noiembrie 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 13,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015.”, a declarat directorul general al unui dezvoltator de ansambluri rezidențiale.

Lansat în anul 2009, pentru a susține piața imobiliară în plină criză financiar-economică, programul Prima Casă a contribuit masiv la dezvoltarea de noi ansambluri rezidențiale. Până în octombrie 2016, prin Prima Casă au fost acordate garanții de aproximativ 34 miliarde lei.

Redactor: Cerasela Videanu