Prezentarea poliței RCA în cazul unui control al polițiștilor ar putea să nu mai fie obligatorie

Precedentul a fost creat dupa ce o instanță din România a dat câștig de cauză unui șofer care nu avea la el dovada asigurării de răspundere civilă.

Procesul-verbal de contravenție a fost contestat la Judecătoria Şimleul Silvaniei, județul Sălaj, instanță care i-a dat câștig de cauză. Un conducător auto a contestat amenda de 630 de lei aplicată de un polițist al Serviciului Rutier. Motivul sancţiunii a fost că şoferul, care se afla la volanul unui autoturism înmatriculat în Anglia, nu avea la el poliţa auto RCA, în momentul în care i-au fost solicitate documentele în trafic. Motivarea instanței subliniază faptul că legile în vigoare nu prevăd în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor poliţa obligatorie de asigurare auto şi de a o prezenta la cererea poliţistului rutier.

Articolul 35, alineatul 2 din Ordinanța de Urgență  195/2002, pe care se argumentează procesele-verbale întocmite de poliţişti celor prinşi în trafic fără a avea la ei poliţa RCA, prevede ca șoferii sunt obligați să dețină documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Nu prevede însă obligativitatea deţinerii poliţei RCA.

Redactor: Daniel Albu