Prezență slabă la vot

Referendumul privind definirea familiei nu a fost validat. Și asta deoarece prezenţa la vot a fost sub pragul de 30%! Comparativ cu Referendumul din 2003, tot pentru modificarea Constituției, prezența la urne de anul acesta a fost mult mai slabă. 

Conform Biroului Electoral Central , luni, la ora 10.00, sondajele au înregistrat o prezenţă la vot de doar 20,96%. Pentru ca referendumul să fie validat era nevoie de un prag minim de 30%.

Prima zi de referendum s-a încheiat cu o prezență la urne extrem de slabă, de 5,72%. Valori ceva mai bune s-au înregistrat în judeţele Suceava, Dâmboviţa, Bihor. În schimb, Covasna, Harghita și Tulcea  s-au aflat la coada clasamentului.

Şi constănţenii au fost aşteptaţi să răspundă cu „Da” sau „Nu, în cele peste 500 de secţii de votare din județ.

Nici la Năvodari situația nu a fost diferită. Puțini alegătorii cu drept de vot au hotărât să meargă la urne.

Precizăm că, cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în localitatea Saraiu : 31,35%. Pe de altă parte, Hârșova a fost una dintre localitățile unde cetățenii au ales să nu iasă la vot. Prin urmare, la nivelul județului Constanța prezența a fost de 9,61%, iar în municipiul Constanța de 10,76%. Astfel, din cei 264.330 alegători cu drept de vot, doar 28.447 s-au prezentat la urne pentru redefinirea familiei.

În străinătate, numărul celor care au votat a fost de apropape 64.000. Potrivit  datelor centralizate de Biroul Electoral Central, numărul total al românilor care s-au prezentat la urne a fost de aproape 4 milioane, dintre care aproximativ 92% au răspuns cu DA.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Zarif Armanbet