Prețurile locuințelor în noiembrie

În multe din orașele mari ale țării prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor în luna noiembrie. Potrivit unei analize efectuate asupra pieței imobiliare, scăderea a fost determinată de instabilitatea cursului de schimb valutar și creșterea indicelui ROBOR.

Un studiu realizat recent asupra pieței imobiliare din România arată că, în ultima lună de toamnă, prețurile apartamentelor în multe orașe mari ale țării au scăzut ușor sub impactul instabilității cursului de schimb valutar și al creșterii indicelui ROBOR.

Prețul pe metru pătrat al locuințelor noi s-a diminuat, în perioada analizată, în București și Timișoara dar s-a revigorat în Cluj și Brașov. O analiză asupra acestor patru orașe arată că cele mai scumpe unități locative noi  se înregistrează în Cluj, prețul ajungând la 1.383 de euro pe metru pătrat. La polul opus se situează Brașovul, cu cel mai mic preț, respectiv 997 de euro.

Apartamentele vechi s-au scumpit în București și Brașov, dar au consemnat ieftiniri în Cluj și Timișoara. Astfel, cel mai ridicat preț pe metru pătrat la aceste locuințe este în Cluj, unde cumpărătorul trebuie să achite 1.506 euro pe metru pătrat util. Prețul cel mai redus este în Brașov, respectiv 1.001 euro.

Dintre orașele analizate, Constanța este orașul cu cele mai semnificative scumpiri la apartamente, în luna noiembrie. Potrivit cifrelor, unitățile locative vechi s-au majorat cu 2,4%, de la 1.058 la 1.083 de euro pe metru pătrat iar prețul apartamentelor noi a crescut cu 1,8%, de la 1.065 la 1.084 de euro.

Singurul oraș din cele șase analizate, unde s-au consemnat cele mai mari reduceri de preț în noiembrie, este Iașiul. Aici, locuințele vechi s-au diminuat cu 0,6%, de la 928 la 922 de euro, iar cele noi s-au ieftinit cu 2,5 procente, de la 1.025 la 999 euro pe metru pătrat util.

Redactor: Mihaela Țânțaru