Preţul pâinii ar putea creşte cu 20 de procente din toamnă

Vestea proastă vine din partea Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România. Fermierii spun că majorarea preconizată este efectul recoltei slabe, a devalorizarii leului şi a majorării costurilor la carburanţi şi energie.

Seceta din toamnă dar şi cea din primăvară au influenţat în mod negativ recoltele la grâu din acest an. Împreună cu devalorizarea leului vor duce la majorări ale costului la pâine, spun agricultorii.

Deşi scumpirea nu este decât de 10 sau 20 de bani pentru o franzelă care costă între 60 de bani şi un leu, majorarea oricum apasă greu pe buzunarele românului de rând.

Cu toate că avem circa 2 milioane de hectare cultivate cu grâu tot va trebui să importăm foarte mult pentru că al nostru nu este nici bun şi nici îndeajuns.

Şi dacă anul trecut a fost secetă, anul acesta câteva zeci de mii de hectare au fost afectate de inundaţii.

Agricultorii estimează că vom avea anul acesta o recoltă medie la cultura de grâu de 2.500 de kilograme la hectar. Asta ar însemna undeva la 5 milioane de tone de grâu în intreaga ţară. Jumătate din producţie aparţine micilor fermieri.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu