Preţul benzinei ar putea creşte la 7 lei pe litru până anul viitor

Preţul benzinei ar putea creşte la 7 lei pe litru până anul viitor, estimează analiştii economici. Ei spun că scumpirea carburanţilor ar putea fi determinată de posibila suprataxare a companiilor petroliere. Prin urmare, creşterea preţurilor ar putea duce la scumpiri în lanţ.

Profiturile companiilor petroliere ar putea fi suprataxate de anul viitor. Asta dacă proiectul de lege iniţiat de Ministerul Economiei va fi aprobat. Pentru a acoperi taxele pe care ar trebui să le plătească la bugetul statului, companiile din sectorul petrolier au trei variante, arată unii economişti. Fie îşi diminuează profiturile sau investitiile, fie cresc preţurile carburanţilor.

Analistul economic George Vulcănescu atrage atenţia că scumpirea combustibililor ar putea duce şi la creşterea inflaţiei.

Cea mai mare companie din Romania a înregistrat anul trecut un profit record absolut pe piaţa locală, de 855 de milioane de euro. Nu acelaşi lucru se poate spune şi de cea de-a doua companie după numărul de staţii, care a raportat pierderi de 171 de milioane de euro. Suprataxarea, denumită şi taxa Robin Hood, mai este aplicată în Italia, Marea Britanie, Portugalia, Rusia, Venezuela, Bolivia şi Ecuador. Însă, aceasta nu s-a resimţit în preţurile carburanţilor, datorită concurenţei acerbe de pe piaţă.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu