Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat astăzi Camerelor reunite ale Parlamentului

Traian Basescu in ParlamentȘeful statului a vorbit despre aderarea României la spaţiul Schengen, adoptarea monedei euro, dar și despre îndepărtarea din Guvern a miniștrilor cu dosare penale.

Potrivit preşedintelui, aderarea României la spaţiul Schengen este condiţionată de îndeplinirea mai multor clauze – numirea procurorilor şefi, noul statut al parlamentarilor fără privilegii legate de imunitate, îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale şi un cod de conduită al parlamentarilor.

Traian Băsescu a mai spus că propune ca intrarea în Schengen să devină un obiectiv asumat împreună de către Guvern, Parlament şi preşedinte. O altă propunere a preşedintelui este ca Parlamentul să adopte un Statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe picior de egalitate pe parlamentari cu cetăţenii. Băsescu a mai propus implementarea Codului penal și a Codului de procedură penală. În ceea ce privește adoptarea monedei euro, şeful statului consideră că este esenţial pentru România să intre în zona Euro în următorii trei-patru ani, arătând însă că obiectivul oficial 2015 nu mai este realist şi că trebuie ajustat de către Guvern, Parlament şi BNR.

Redactor: Raluca Damian