Preşedintele Traian Băsescu a lansat un nou atac la adresa premierului Victor Ponta

BasescuPrezent într-o emisiune televizată la un post central de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit şefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat. Preşedintele a spus că, “din discuţii”, ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare şi, dacă premierul Victor Ponta nu vine la Cotroceni pentru “redesemnare”, atunci încalcă Legea fundamentală. Totuşi, preşedintele a mai spus că nu ştie dacă premierul va accepta solicitările venite din partea UDMR. În cazul în care programul de guvernare se va schimba, iar Victor Ponta nu vine la Cotroceni pentru o nouă desemnare, Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului legată de noul Guvern. La rândul său, premierul Victor Ponta s-a mulţumit să spună că, cităm,

“Declaraţiile lui Traian Băsescu sunt pur politice, fără nicio bază constituţională. Voi merge marţi în Parlament doar pentru schimbarea compoziţiei politice, conform articolului 85 din Constitutie. Nu schimb programul de guvernare. Iar mandatul primului ministru încetează doar în condiţiile art. 110 din Constituţie. Traian Băsescu este iresponsabil ca de obicei!”, a declarat Victor Ponta.

Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

Redactor: Paul Alexe