Președintele Traian Băsescu a făcut astăzi declarații cu privire la Raportul Comisiei Europene

Traian BasescuPreședintele Traian Băsescu s-a declarat mulțumit de raportul întocmit de Comisia Europeană, pe care îl consideră o oglindă a acțiunilor instituțiilor de stat.

“Raportul este o oglindă corectă a acţiunii instituţiilor statului, de la 5 iulie şi până astăzi. Raportul are o abordare pozitivă faţă de instituţiile care fac obiectul supravegherii: se constată progrese la CSM, prin progresele făcute de inspecţia judiciară, sunt relevate anchetele care vizează procurori şi judecători, se relevă pozitiv activitatea ÎCCJ. Este evidenţiată activitatea ANI. Se menţin aprecierile pozitive la adresa DNA şi cu privire la Parchetul General. Remarca extrem de importantă pe care o face raportul este că deşi începând din vara anului trecut statul de drept este pus sub semnul întrebării, aceste instituţii şi-au îmbunătăţit activitatea ceea ce arată soliditatea lor,” a declarat Traian Băsescu

Totodată șeful statului și-a exprimat regretul cu privire la politizarea raportului, care a ajuns în mod eronat la urechile cetățenilor.

Cât despre revizuirea Constituției, Băsescu a spus că noul proiect ar trebui să facă statul mai funcțional, iar structura Parlamentului să fie unicamerală.

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare referitor la România a fost dat publicitatii miercuri. Documentul aduce nişte critici sistemului de justiţie din ţara noastră, dar consideră totodată că se întrunesc condiţiile specifice pentru ca România să intre în Schengen. Unul dintre punctele cele mai controversate ale raportului este cel prin care oficialii europeni susţin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate instituţiile statului şi respectate drepturile fundamentale ale persoanelor. Concret, se cere asigurarea de reguli efective împotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere instituţiilor publice sau sistemului judiciar, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului trebuie să ia măsuri pentru stabilirea şi întărirea codului de conduită.

Redactor: Raluca Damian