Președintele Consiliului Județean Constanța a fost reținut 24 de ore

Nicușor Constantinescu a primit vizita inopinată a procurorilor anti-corupție în jurul orei 8 dimineața. Aproape cinci ore mai tîrziu, președintele CJC a ieșit de pe ușa casei sale, escortat de mascați și a fost urcat într-o dubă a MAI cu destinația DNA București.

Procurorii DNA au efectuat trei percheziții în trei locaţii din municipiul Constanţa. Este vorba despre sediul Consiliului Județean Constanța, al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, dar și la reședința președintelui CJC, de unde au ridicat o serie de documente.

Procurorii anti-corupţie spun că președintele CJC ar fi efectuat o serie de plăți nelegale pentru achiziționarea unor copaci, în contextul programului perdelei forestiere și că ar fi refuzat apoi accesul Curții de Conturi pentru a efectua verificări în acest sens.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului NICUŞOR DANIEL CONSTANTINESCU, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut:
– 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice;
– 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

Mai mult, potrivit rechizitoriului, Nicușor Constantinescu ar fi creat, în perioada 2007-2014, un prejudiciu de aproximativ 30 de milioane de euro, deoarece a refuzat să emită și să prelungească 12 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

Nicușor Constantinescu este cercetat și pentru faptul că ar fi refuzat să pună în executare mai multe hotărîri judecătorești definitive privitoare la aplicarea unor certificate de urbanism.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu