Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a reusit sa mai dea o lovitura Romaniei

In cadrul unei emisiunii a unui post de televiziune francez, Barroso a sustinut ca din cazua mai multor opuneri, România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014. Surprinzatoare atitudinea oficialului european si de-a dreptul oscilanta!

Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând. Acum si termenul acesta de „curand” e cuprins de relativitate.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu face apel la cumpatare declarand ca declaratia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen, a fost citita gresit. Seful statului a adaugat ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in cazul unui raport pozitiv din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Dar sa vedem totusi ce este cu aceasta zona. In urmă cu 25 de ani, în orașul luxemburghez Schengen, 5 state membre ale Comunității Economice Europene semnau un tratat, care avea să conducă mai târziu la crearea spațiului european fără frontiere. Spatiul Schengen înseamnă posibilitatea de a călători pe teritoriul a 25 de state europene, fără pașapoarte. Votul împotrivă al unui singur stat este suficient pentru ca o națiune să nu fie primită în spațiul Schengen, pentru că este nevoie de unanimitate. Cert este ca România şi Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spaţiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre. Aderarea celor două state membre UE la Spaţiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate la Bucureşti şi, respectiv, Sofia.