Preşedintele Braziliei nu mai neagă gravitatea pandemiei

Preşedintele Braziliei a recunoscut că pandemia de coronavirus este una din cele mai mari provocări pentru generaţia actuală.

Declarația acestuia a survenit după ce a minimalizat timp de o săptămână ameninţarea pandemiei de COVID-19 şi a criticat restricţionarea activităţilor publice.

Într-un discurs televizat – al patrulea pe tema crizei – șeful statului brazilian a afirmat că virusul este o realitate. În timpul alocuțiunii sale către cetățeni, Bolsonaro s-a arătat preocupat atât de salvarea de vieţi, cât şi de păstrarea locurilor de muncă şi a atras atenţia că măsurile de combatere a virusului nu trebuie să fie mai nocive decât boala.

Peste 40% din brazilieni depind de munca la negru şi nu au aproape niciun fel de economii care să le permită să reziste. De mai bine de două săptămâni, în Brazilia are loc un protest la fiecare discurs al preşedintelui: oamenii bat în oale şi tigăi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile de combatere a pandemiei, considerate periculos de slabe.

De la ferestrele deschise se aud strigăte, precum ”Ucigaşule!”, ”Jos Bolsonaro!”.

Preşedintele a cerut acum o săptămână, tot într-un discurs televizat, revenirea la normalitate, o poziţie care l-a izolat tot mai mult politic. Marţi, acesta a subliniat că Executivul a luat deja măsuri cum ar fi îngheţarea preţurilor medicamentelor timp de 60 de zile.

Redactor: Mihaela Țânțaru