Preşedintele american Barack Obama a căzut din vârful listei cu cei mai puternici oameni ai planetei

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a fost numit cel mai puternic om din lume în 2013 de publicaţia americană, în urcare cu două poziţii faţă de anul trecut. El este urmat pe locul doi de Obama şi de secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, care a urcat de pe locul nouă pe locul trei.
Politicienii domină primele zece poziţii din topul pe 2013, cu cancelarul german Angela Merkel pe locul cinci, cea mai înaltă poziţie în top ocupată de o femeie. Premierul Marii Britanii, David Cameron, totuşi, a ieşit din top 10, fiind clasat pe locul 11. Bancherii centrali s-au descurcat şi ei bine, cu Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve (FED), şi Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, ocupând locurile şapte şi respectiv nouă.
Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, nu a intrat în top, deşi soţul său, fostul preşedinte american Bill Clinton, a ieşit pe locul 43.
Pentru a alcătui lista, Forbes a analizat puterea candidatului asupra unui număr semnificativ de persoane. Spre exemplu, peste un miliard de catolici se uită la Papa ca la lider spiritual, ceea ce l-a ridicat pe Papa Francisc pe locul patru, şi resursele financiare pe care le controlează aceştia, precum Produsul Intern Brut pentru şefii de stat.
Bill Gates a alunecat două locuri faţă de 2012, fiind poziţionat pe a şasea poziţie, iar pe locul 8 este regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz.
Directorii generali din IT au mers şi ei bine, cu şeful Amazon, Jezz Bezos, urcând de pe locul 27 pe 15 ca urmare a achiziţiei The Washington Post. Şeful Apple, Tim Cook, a urcat şi el în clasament, de pe locul 35 pe locul 19.