Premierul Victor Ponta va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles

Premierul Victor Ponta va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles, în ciuda deciziei luate de Curtea Constituțională prin care era delegat  doar președintele Traian Băsescu. Această hotărâre a fost luată de însuși șeful statului care a  declarat că a vrut să evite mediatizarea la nivel global a conflictului cu primul ministru.

Președintele Traian Băsescu a declarat într-un discurs la Palatul Cotroceni că este prima dată în opt ani de zile când este împiedicat să-și exercite atribuțiile constituționale. Hotărârea de a nu merge la Bruxelles a fost luată tocmai pentru a salva reputația României și a nu face public conflictul dintre el și premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă l-a mandat pe Victor Ponta la Bruxelles, șeful statului a spus că premierul nu a venit să poarte o discuție pe această temă.

Referitor la depunerea unei plângeri împotriva primului ministru, Traian Băsescu a spus că acest lucru nu se va întâmpla.

Premierul Victor Ponta se află, la Bruxelles, şi va participa la Consiliul European. Acesta a declarat că va respecta decizia Curţii Constituţionale, dar cere preşedintelui să respecte şi el hotărârile Parlamentului şi pe cele ale Guvernului. Ponta susţine că în urma discuţiilor pe care le-a purtat cu şeful statului ieri, rămăsese ca cei doi să se vadă azi la Consiliului European.

Curtea Constituţională a constatat că există un conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie generat de acţiunea Guvernului şi premierului de a-l exclude pe preşedinte din delegaţia care participă la Consiliul European.
Potrivit acesteia, Guvernul nu-l poate exclude pe Traian Băsescu din delegaţia care participă la summitul de la Bruxelles din perioada 28-29 iunie 2012, deoarece președintele țării are atribuţiile de a reprezenta România la Consiliul European.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian