Premierul României, în vizită la Măgurele

Premierul României a fost prezent astăzi la Măgurele, unde a vizitat proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics, dezvoltat în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Cu această ocazie, a avut și o întâlnire de lucru cu echipa de management a proiectului.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că dezvoltarea României trebuie să se bazeze în primul rând pe cercetare-inovaţie.

Cu prilejul vizitei la Măgurele, premierul a anunțat că Executivul va îngheţa valoarea punctului de amendă pentru anul viitor.

Valoarea actuală a punctului de amendă de circulație este de 145 de lei. Aceasta a fost îngheţată anual de PSD din 2017, în momentul în care salariul minim pe economie a fost majorat la 1.450 de lei. Valoarea punctului de amendă nu s-a mai ţinut, aşadar, după regula legală că ar trebui să reprezinte 10% din salariul minim brut. În 2018 salariul minim a fost majorat la 1.900 de lei, iar în acest an a crescut la 2.080 de lei. Pentru a nu majora şi punctul de amendă concomitent, guvernul PSD a dat ordonanţe de urgenţă prin care l-a îngheţat la nivelul din 2017.

Guvernul actual a decis ca de la 1 ianuarie 2020 salariul minim să crească la 2.230 de lei, iar ultima OUG care a plafonat amenzile expiră la 31 decembrie 2019.  Cu nici o lună rămasă până la 1 ianuarie, dacă nu se ia rapid o decizie legislativă, punctul de amendă va crește automat la 223 de lei, o majorare de aproape 54%.
În momentul de față, salariul minim brut pe țară este în cuantum de 2.080 de lei, iar salariul minim diferențiat pentru studii superioare este de 2.350 de lei.

Redactor: Mihaela Țânțaru