Premieră în politica românească

Pentru prima dată în istoria postdecembristă, un partid va citi în plenul comun al Parlamentului, o moţiune de cenzură îndreptată împotriva propriei formaţiuni politice. Citirea textului, care a dat bătăi de cap social-democraților, a fost citită astăzi azi, urmând ca miercuri să fie votată.  

Moţiunea de cenzură poartă numele “România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor”.  Social-democraţii au avut dificultăţi în a redacta un text care atacă realizările unui guvern  pe care, culmea, l-au propus şi susţinut în ultimele 6 luni. Au existat trei versiuni de text, dintre care, spun unele surse, Liviu Dragnea a ales varianta cea mai “soft”, cea mai scurtă, de doar 4 pagini. Autorul principal al textului care justifică desființarea executivului  pe care chiar PSD l-a numit este chiar Darius Vâlcov, cel care a redactat şi raportul de evaluare a Guvernului şi a ajutat la construirea programului de guvernare. Așa cum era de așteptat,  și şeful PSD, Liviu Dragnea, a avut o contribuție privind redactarea.

Ședința în plen a început, duminică, în jurul orei 16:40, cu  216 de deputați prezenți. Totuși, au lipsit parlamentari din PNL, USR, UDMR și minorități, care au anunțat dinainte că vor boicota ședința. Premierul a mizat pe faptul că moţiunea de cenzură nu va putea fi citită dumnică, în Parlament, din motive procedurale, deoarece documentul trebuie trimis şi Executivului la data depunerii în Parlament, iar în weekend Registratura Guvernului nu are program. S-ar părea că tabăra coordonată de Liviu Dragnea pierde tot mai mult teren în încercarea de a demite Guvernul Grindeanu. Cel puțin 41 de parlamentari PSD şi ALDE vor vota împotriva moțiunii.

Redactor: Daniel Albu