Premieră pentru plajele de pe litoralul românesc

De acum înainte punctele de prim ajutor vor fi deservite de paramedici SMURD.  În apropierea fiecărui cort se va afla și o ambulanță, iar în caz de urgență pe plajă se va putea interveni cu șenilatele achiziționate prin fonduri structurale de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Cazurile tot mai numeroase de înec de pe litoralul românesc au determinat autoritățile să ia măsuri concrete pentru reducerea acestui fenomen.  Astfel, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, în stațiunea Mamaia au devenit operaționale primele puncte de prim ajutor. Ele vor fi deservite de echipe de paramedici din cadrul SMURD.

Corturile sunt montate în zonele în care au fost înregistrate cele mai multe cazuri de înec: este vorba despre stațiunea Neptun, Eforie Nord, zona obeliscului din Constinești, Mangalia și stațiunea Mamaia.  În cazul în care va fi nevoie de intervenții  rapide pe apă, două ambarcațiuni de salvare vor deservi Constanța și Mangalia. Reprezentanții spitalului din Constanța speră că astfel pacienții vor  fi preluați mai rapid iar la spital șansele de supraviețuire vor fi mai mari.

Totodată, Mamaia Costinești și Eforie Nord vor fi deservite de vehicule șenilate care vor ajuta paramedicii să ajungă mai repede către cazurile de pe plajă.

O altă măsură luată pentru sezonul estival este suplimentarea punctelor de staționare al mașinilor  de stingere cu spumă și apă. 9 astfel de puncte temporare vor fi amplasate în județul Constanța. Printre cele mai importante se numără două în stațiunea Mamaia și câte unul în Eforie, Costinești, Mangalia, și în orașul Ovidiu.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea