Premieră mondială pentru ”Laserul de la Măgurele”

”Laserul de la Măgurele” a atins cea mai mare putere din lume. Cele 10 milioane de miliarde de wați propuși a fi realizați prin sistemul implementat în județul Ilfov constituie o premieră mondială.

Un pas uriaș pentru omenire realizat pe tărâm românesc! ”Laserul de la Măgurele” a atins 10 PetaWatts, o putere care a depășit chiar și limitele așteptărilor cercetătorilor implicați în proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics.

„Este o zi mare pentru noi, o zi foarte importantă, comunicăm rezultatele ultimelor teste de putere ale sistemului laser de la Măgurele, pot spune că s-a atins o putere mai mult decât am visat noi – 10.88 PetaWatts, pentru cei care nu au noţiune de multipli şi submultipli, sunt 10 milioane de miliarde de waţi, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. De aici şi marea realizare tehnică şi ştiinţifică, care constituie o premieră mondială.”,  a declarat Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele.

În componența sistemului construit în județul Ilfov sunt incluse două lasere de mare putere și un generator de radiații gamma cu caracteristici performante. Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, denumit pe scurt ”Laserul de la Măgurele”, are capacitatea de a genera cel mai puternic puls de lumină de pe Terra. Forța acestui fascicul a fost creată prin utilizarea celui mai mare cristal de titan safir din lume.

Valoarea proiectul din România este de  356 milioane de euro cu TVA iar suma o fost alocată  atât din resurse financiare ale Comisiei Europeane cât și din bugetul guvernului român.

Executivul de la București a oferit performanței cercetătorilor meritul cuvenit și a organizat un eveniment pentru a marca premiera mondială.

Redactor: Mihaela Țânțaru