Premieră medicală în România

Realizare medicală de mare succes!  Echipa de doctori de la Spitalul Clinic ”Sfânta Maria” din București a reușit, în premieră pentru România, un dublu transplant.

Doi pacienți au primit simultan luni seară la această unitate medicală din Capitală  transplant de plâmân, și, respectiv, ficat, fiind pentru prima dată când un spital mic reușește această performanță.

„Mobilizarea exemplară a echipei de anestezie și chirurgie a permis această premieră națională. Este pentru prima dată în lume când un spital mic sub 300 de paturi reușește o astfel de performanță.”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din Capitală.

Cele două proceduri de transplant au fost posibile după ce familia unei tinere aflată în moarte cerebrală a acceptat donarea de organe. Potrivit Agenției Naționale de Transplant, la procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din Bucureşti – de la Spitalul Sf. Maria, din Cluj-Napoca – de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi din Croaţia – Klinicka bolnica Dubrava, Zagreb( Spitalul Clinic Dubrava din Zagreb).

”Îi felicit din tot sufletul pe dl Profesor Narcis Copca, managerul spitalului, și echipa sa. Sunt îngeri care fac minuni. Am fost mereu încrezatoare în medicii noștri și de aceea am investit, ca primar general, sume record în sănătate. Pe doctorul Copca mulți îl considerau aventurier și chiar persoane care au condus Ministerul Sănătații l-au blocat sistematic, pentru ca pacienții români să fie operați doar în străinatate, pe banii statului român. Iată că se poate și la noi în țară, și la un spital public! Și se poate bine! Se salvează vieți chiar și atunci când alții nu mai dau acelor pacienți șanse.”, a scris pe Facebook, Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

Echipa profesorului Copca este, deja, la cel de-al 7-lea transplant de plămâni și al 50-lea de ficat, a mai scris edilul Bucureștiului  în postarea sa de pe rețeaua de socializare.

Redactor: Mihaela Țânțaru