Premieră la Şantierul Naval Mangalia

O premieră în istoria Şantierului Naval din Mangalia a avut loc în prezenţa a peste 150 de invitaţi de peste hotare şi a câtorva sute de angajaţi ai companiei. Este vorba despre ceremoniile de botez a trei nave de tip „petrolier“, cu capacitate de 112,700 tdw (tone-deadweight): Elias Țakos, Thomas Zafiras şi Leontios H. Contractul pentru cele trei nave a fost semnat de companie pe 10 decembrie 2013, iar lucrările au demarat în 2015. Cele trei petroliere sunt primele dintr-o serie de nouă nave, cu aceeaşi capacitate, ce vor fi livrate de șantierul din Mangalia, în cursul anului viitor.

La triplul botez au fost prezenţi preşedintele firmei ce deține Șantierul Naval din Mangalia,  alături de reprezentanții firmei grecești care a comandat navele, dar și ambasadorul Greciei în România, Vassiloconstandakis Grigorios. Navele, ce aparţin unuia dintre cei mai puternici armatori din Grecia, Grupul Tsakos, au o lungime de 249,9 metri, lăţimea de 44 de metri, un pescaj de 21,2 metri, viteza garantată de 14,5 noduri şi o putere a motorului de 11,820 Kw.

În şantierul din Mangalia muncesc circa 10.000 de angajaţi: 2.500 de salariaţi proprii, 1.000 de angajaţi ai societăţii subsidiare şi cei 6.500 de muncitori ai firmelor subcontractoare. Potrivit conducerii companiei, şantierul are comenzi ferme pe tot parcursul anilor 2016-2017.

Toate cele trei nave au fost botezate în aplauzele celor prezenţi, „naşele“ reuşind, potrivit tradiţiei, să spargă sticla de şampanie de coca navelor din prima încercar.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei