Preluarea migranților din tabăra Moria

Ministrul federal german de Interne și vicepreședintele Comisiei Europene au susținut o conferință de presă comună cu privire la situația actuală din tabăra de migranți din Moria, situată pe insula grecească Lesbos.

Aceștia au anunțat o serie de măsuri de ajutor după ce cea mai mare tabără de refugiați de pe teritoriul elen a fost aproape complet distrusă în urma incendiilor. Aproximativ 400 de migranți minori neînsoțiți vor fi preluați de zece țări membre ale Uniunii Europene.

”Contactele noastre cu ţările membre ale Uniunii Europene au condus ca 10 ţări membre să participe la transferul acestor 400 de minori. Suntem în discuţii cu alte ţări din UE pentru a le oferit adăpost acestor copii.”, a declarat Horst Seehofer, ministrul german de Interne.

În cursul conferinţei de presă de la Berlin cu comisarul european pentru migraţie, Margaritis Schinas, care a participat prin video de la Atena, Horst Seehofer a precizat că Germania şi Franţa vor prelua fiecare 100 şi respectiv 150 din aceşti copii.

Cei 400 de minori neînsoţiţi au fost deja transferaţi în Grecia continentală după ce flăcările au mistuit tabăra insalubră şi suprapopulată, lăsându-i pe cei peste 12.000 de migranţi care erau cazaţi acolo în mare dificultate.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a sosit joi la Lesbos pentru a evalua impactul daunelor provocate în urma incendiilor din tabăra de la Moria. În timpul vizitei sale, acesta a vorbit cu autoritățile elene, dar și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale. În plus, vicepreședintele Comisiei Europene a discutat cu copiii migranți neînsoțiți.

Olanda a propus joi să preia 100 de migranţi, dintre care jumătate minori.

Tragedia de la Moria a relansat dezbaterea cu privire la primirea de solicitanţi de azil în Europa, un subiect ce divizează ţările UE.

Comisia Europeană urmează să prezinte la sfârşitul lunii o propunere – mult aşteptată şi respinsă în repetate rânduri – privind noul Pact asupra migraţiei şi azilului.

Redactor: Mihaela Țânțaru