Pregătiri în ajunul Bobotezei

Crestinii ortodocsi din intreaga tara sarbatoresc maine Boboteaza. In ajun insa, oamenii participa la slujba de sfintire a aghiasmei. La Constanta, zeci de credinciosi au infruntat  frigul de afara si au asistat la liturghia oficiata  la catedrala arhiepiscopala de Inalt Prea Sfintitul Teodsie. Iar la final multi dintre ei au si luat apa sfintita pentru a evita aglomeratia traditionala din ziua Bobotezei.

Apa a fost adusa cu 2 cisterne de la regia judeteana de apa. Zeci de tone de apa au fost descarcate in budanele special aduse pentru aceasta sarbatoare.

Alaturi de soborul de preoti care a oficiat liturghia zeci de credinciosi au tinut sa fie prezenti si ei la slujba.

De cum s-a terminat slujba cei mai nerabdatori au si dat fuga la butoaiele cu apa sfintita. Au venit pregatiti de acasa cu sticlele ori bidoanele de plastic iar cei care nu au avut au primit din partea arhiepiscopiei.

Maine, preotii si credinciosii vor pleca in procesiune pana in Portul Turistic Tomis, acolo unde, va avea loc slujba de sfintire a apelor. Este pentru prima oara in ultimii ani cand locul de desfasurare al slujbei a fost schimbat. Decizia a fost luata ca urmare a afaptului ca maine conditiile meteo vor fi nefavorabile iar vantul va sufla cu putere. Conform traditiei, inalt prea sfintitul teodosie va arunca apoi in apa marii trei cruci. Acestea vor fi recuperate de tinerii curajosi care vor sfida gerul bobotezei. Dupa slujba, opt care trase de boi  vor purta apa prin oras pentru a imparti Agheasma Mare si celor care nu vor reusi sa ajunga la slujba de pe malul marii.

Redactor: Daniel Albu