Prea mic pentru un război atât de mare

Generalul maior Marin Gheorghe Lungu are acum 77 de ani şi a locuit, ceva vreme, cu chirie într-un apartament dintr-o casă naţionalizată din Bucureşti. În 1996, în baza prevederilor Legii nr. 112/1995, acesta a cumpărat de la statul român acel apartament. Peste numai doi ani, însă, o femeie care se pretindea soţia strănepotului proprietarului, a revendicat imobilul format din trei apartamente. Femeia nu numai că nu avea niciun fel de calitate procesuală, dar nici nu a prezentat în instanţă vreun act de moştenire cu care să-şi susţină cererea de retrocedare. Cu toate acestea, încă de la primul termen, ea a obţinut, la Secţia a IV-a civilă a Tribunalului Bucureşti, o sentinţă favorabilă, prin care a devenit proprietara întregului imobil. Au urmat 15 ani cu zeci de înfăţişări în procese civile deschise de femeie la trei instanţe diferite. În luna iunie 2008, generalul maior Lungu a fost evacuat din locuinţă, prin executare silită. Mai exact, a fost aruncat în stradă cu toată agoniseala de-o viaţă.

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Roland Pârlogeanu“ din Medgidia a încercat să-l ajute pe bărbat  trimiţând cinci note de protest autorităţilor abilitate să rezolve acest caz.

Intrată de câteva decenii în limbajul uzual curent, sintagma „prea mic pentru un război atât de mare“ este, la origini, titlul unui film românesc din 1969, regizat de către Radu Gabrea, ce are drept protagonist un copil care, în timpul celui de al II-lea Război Mondial, săvârşeşte o suită de fapte deosebite, care fac din el un autentic erou naţional. Scenariul filmului era inspirat din viaţa reală, micul erou este chiar Marin Gheorghe Lungu.

Înrolat încă de la 7 ani,  copil de trupă pe lângă Regimentul 40 din cadrul Diviziei a 9-a de infanterie Mărăşeşti de la Medgidia, judeţul Constanţa, băiatul a „făcut frontul“, participând alături de mai vârstnicii săi camarazi la eliberarea României, Ungariei şi Cehoslovaciei. În martie 1945, acesta a descoperit un important depozit de armament german şi a adus informaţii de despre inamic Armatei Române. Micuţul caporal erou de odinioară se numeşte Marin Gheorghe Lungu, are acum 77 de ani şi este general maior (r.).

Reporter: Simona Tiron ; Imagine: Valentin Tutu