Prăbuşirea preţurilor la carne de la poarta fermei nu s-a regăsit în aceeaşi măsură la raft

Preţurile de la raft la carne reflectă în foarte mică măsură schimbările care au loc pe piaţa locală unde fermierii se confruntă cu diminuări drastice de preţ, urmare a contextului european.Crescătorii români de porci au tăiat în perioada ianuarie-noiembrie 2015 cu 2,3% mai multe capete decât în perioada similară a lui 2014, sub media de creştere din UE care a fost de 2,8%.

România continuă însă să fie dependentă de importuri pe acest segment, iar embargoul rusesc şi faptul că suntem necompetitivi la preţ faţă de celelate state mari producătoare a făcut ca banii încasaţi de fermieri să scadă drastic în ultimul an. Comparând preţurile din ianuarie 2016 cu ianuarie 2015, avem cea mai mare scădere de preţ din UE (minus 13,1%) la carcasa tip S, al cărui preţ a ajuns la de la .2 LEI/KG la 5.5 lei/kg , potrivit datelor Comisiei Europene.Activitatea intensă din abatoare se vede atât în producţia de carne de vită, cât şi în preţul de la poarta fermei, sensibil atât la influenţele externe, cât şi la ce se întâmplă la nivel local. Tot mai mulţi mici crescători de bovine de lapte aleg să îşi taie animalele, din cauza turbulenţelor de pe piaţa laptelui, astfel că producţia de carne de vită din România a crescut în perioada ianuarie – noiembrie 2015, cu peste 35% faţă de perioada similară a anului anterior. În ceea ce priveşte carnea de pui, în perioada ianuarie octombrie 2015, fermierii au sacrificat cu 7,6% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, iar preţurile au scăzut şi ele.

Sursa: economica.net