Prăbușire suspectă a unui elicopter SMURD

Prima găsită a fost medicul Laura Vizireanu, care a fost dusă la spital, după ce a fost recuperata din apă de scafandrii, fiind resuscitată la mal timp de 45 de minute.

Elicopterul SMURD s-a prăbușit în apele reci ale lacului Siutghiol, conform oficialilor, în jurul orei 16.10. Deși era dotat cu flotoare, acestea nu s-au deschis, iar aparatul s-a scufundat în lac. Martorii au încercat să intervină pentru a-i salva pe cei patru pasageri aflați la bord.

La scurt timp, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de ambulanță și scafandrii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, însă prima barcă a salvatorilor de la ISU a ajuns la prima victimă cu mare întârziere, deoarece motorul ambarcațiunii nu a pornit, iar salvatorii au dat la vâsle până la locul dezastrului.

Din apa rece a lacului, prima a fost scoasă, în stop cardiorespirator, Laura Vizireanu, medic angajat în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța. Victima a fost resuscitată, dar starea ei era destul de gravă, iar după mai multe ore în care medicii s-au luptat pentru a o salva, aceasta a decedat, la spital. Între timp, echipele de salvatori, după multe ore de căutări, au reușit să aducă la mal corpurile celorlalți trei membrii ai echipajului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea vieții acestora.

Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, avea 47 de ani, era căsătorit și avea un copil. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135.

Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, avea 42 ani, era căsătorit și avea un copil minor. Avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter.

Medicul din cadrul SMURD Constanța, Vizireanu Laura avea 39 de ani și avea un copil.

Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton 38 de ani, avea un copil și cu puțin înaintea zborului fatidic își anunțase soțul că este, din nou, însărcinată.

Elicopterul EC 135 a fost preluat de Inspectoratul General de Aviație de la Consiliul Județean Constanța în data de 25 noiembrie 2014, pentru a fi utilizat în misiuni de tip SMURD. Aparatul avea doar 180 de ore de zbor, iar conform specialiștilor, nu ar fi trebuit să se întâmple niciun incident pentru ca este asigurat pentru o functionare optima pana la o mie de ore de zbor.

Elicopterele operate de SMURD, de tipul celui implicat în accident, au fost oprite la sol. Ancheta privind identificarea cauzelor producerii accidentului este realizată de către Parchetul Militar.

Reporter: Bogdan Bolojan / George Marinescu ; Imagine: Bogdan Grigorescu