Povestea insulei Ada Kaleh (VIDEO)

Reprezentanții comunității turco-tătare s-au reunit la vernisajul expoziției  „Ada Kaleh. Insula din suflet“. Cei prezenți au cunoscut în amănunt povestea zonei, dar și a locuitorilor ei prin obiectele expuse, vechi de peste o sută de ani.

Tema expoziției a fost rememorarea destinului tragic al micuţei insule de pe Dunăre dispărută în apele învolburate ale fluviului, în momentul în care s-a încheiat – la începutul anilor ’70– construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier I.

Locuitorii insulei au fost cei mai încântanți de inițierea proiectului și au contribuit la vernisaj cu ce au putut.

Povestea insulei s-a construit pas cu pas din fotografiile provenite, mai cu seamă, din arhivele personale ale foştilor insulari, din cărţi poştale şi ilustratele din perioada de glorie a insulei, din hărţi vechi şi din relatări pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor. Obiecte provenite din Ada Kaleh păstrate cu pioșenie, dar şi altele, cu valoare simbolică, au întregit un tablou pitoresc pe care fiecare vizitator l-a  putut admira.

Expoziţia Ada Kaleh. Insula din suflet este deschisă la sala „Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie Constanța până pe 28 septembrie 2012, în fiecare zi, între orele 9.00 – 20.00.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Bogdan Grigorescu