Poți cotiza voluntar la pensii pentru anii nemunciți?

Casa Judeţeană de Pensii Constanţa informeaza cetăţenii că orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii, poate încheia un contract de asigurare socială. În Constanța peste 4000 de persoane au optat pentru acest tip de contract.

Persoanele care nu muncesc, dar doresc să se asigure că vor avea o pensie la bătrâneţe, pot face acest lucru, însă trebuie să ştie că efectele acţiunii lor vor fi valabile numai pentru anii care vor urma şi numai de la data înregistrării contractului de asigurare socială la Casa de Pensii. Cu alte cuvinte, nu există posibilitatea cotizării retroactive.

Venitul lunar asigurat este de minim 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2016, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.681 de lei si, corespunzător, venitul lunar asigurat pentru acest an este de minim 938 de lei, iar maximum de 13. 405 lei. Prin urmare, in cazul in care o persoană se asigură la venitul minim lunar va plăti o contribuție de 247 de lei lunar. Până in acest moment sunt in derulare 4.300 de contracte de asigurare socială.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes