Posibile probleme la pensionare pentru mii de profesori constănțeni

Peste 3.000 de profesori constănțeni ar putea avea probleme la pensionare. Deciziile care ar fi trebuit să prevadă modificările de statut suferite de instituția la care activau și să fie parafate de către inspectorul școlar general, lipsesc cu desăvârșire.

Situație extrem de gravă pentru câteva mii de profesori constănțeni. Aceștia ar putea avea surpriza ca la pensie, să nu le fie recunoscută o parte din vechime. Motivul ar fi că foștii șefi de la Inspectoratul Școlar nu au emis deciziile pentru cadrele didactice titulare la instituțiile de învățământ care au fost redenumite sau au suferit modificări ale statutului juridic.

Actualul Inspector Școlar General, Petrică Miu, susține că în județul nostru sunt 149 de unități școlare care au suferit transformările amintite și că dosarele profesorilor care vor să se pensioneze, din cadrul acelor instituții, trebuie revizuite. Anul trecut în noiembrie, Ministerul Educației a emis un ordin prin care impunea Inspectoratelor Școlare să emită decizii în cazul in care școlile suferă modificări de statut sau de nume, însă în Constanța nu au fost înfăptuite. Vina ar fi a Serviciului de Personal din cadrul Inspectoratului și al Inspectorului Scolar general.

Există așadar posibilitatea ca dascălilor să nu li se recunoască perioada în care nu au avut deciziile actualizate cu denumirea corectă a şcolii. Sunt decizii care ar fi trebuit emise încă din 2013 sau 2014 iar profesorii s-ar putea vedea nevoiți să apeleze la instanță ca să câștige intervalul respectiv.

Petrică Miu îi consideră vinovați pe predecesorii săi Gabriela Bucovală şi Răducu Popescu și îi acuză de lipsă de responsabilitate. Totodată șeful ISJ a specificat că a cerut un acord scris de la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a semna deciziile celor aproximativ 3.000 de profesori aflați situația aceasta.

Redactor: Ramona Caba