Portul Constanța ar putea trece la Administrația Locală

Noul ministru al Transporturilor, Dan Șova, a declarat că dorește ca Portul Constanța să treacă în totalitate în administrarea Primăriei.

„Porturile mari din Europa sunt la primării, n-ar fi chiar așa o treabă nemai auzită să fie la primărie. Dar nu intenționăm să fie integral la primărie, Portul Constanța trebuie scos pe bursă 15%. Dacă ar fi la primărie nu ar fi o catastrofă”, a declarat Dan Șova.

Varianta propusă de Radu Mazăre presupune ca statul, care are în prezent 60% din acţiuni, să listeze Portul la Bursă, iar 15% din actiuni să ajungă la Consiliului Local Constanţa, care ar deveni actionar majoritar. În aceste condiţii Statul ar avea 30%, Fondul Proprietatea 20% şi Consiliul Local Constanţa, 35%.

„Subvenția pe care le-o dăm celor care primesc va fi mai mare, deci vor plăti mai puțin (…) Lucrez la chestiunea asta și este direct legată de acțiunile portului”, a spus Radu Mazăre.

Operatorii portuari se opun transferului de acțiuni.  Aceștia spun că odată cu schimbarea acţionariatului în Portul Constanţa, există riscul pierderii fondurilor comunitare alocate pentru modernizare.

Redactor: Raluca Damian