Pompierii ne învață cum să ne ferim de foc

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea trag un semnal de alarmă asupra cauzelor care stau la baza incendiilor din această perioadă a anului. Este vorba despre cazurile în care locuințele sau anexele oamenilor au fost cuprinse de flăcări.

ISU Dobrogea ne învață cum să evităm pericolele legate de incendii, prin respectarea unor norme banale. O analiză statistică a cazurilor de incendiu din perioada iunie-octombrie  scoate în evidență mai multe cauze de care trebuie ținut cont. Una dintre caestea este arderea resturilor menajere sau a vegetației uscate din curți și grădini. Potrivit ISU, de cele mai multe ori cetățenii au ars aceste resturi pe timp de vânt  sau în apropierea locuințelor.

Și arderea resturilor vegetale uscate rămase în urma recoltării, aflate pe câmp, au provocat incendiii de proporții. Un caz recent a avut loc pe raza localității Lumina, unde flăcările s-au extins, din cauza vântului, la un depozit de materiale inflamabile, respectiv lacuri și vopseluri. Acesta a ars timp de 4 ore,  iar fumul gros s-a văzut de la câteva zeci de kilometri.

O altă cauză ar fi fumatul. Pompierii ne sfătuiesc că resturile de ţigări consumate nu se aruncă la întâmplare şi nici fără a fi complet stinse. De asemenea, trebuie respectată interdicţia de a se fuma în încăperile în care sunt depozitate materiale combustibile sau lichide inflamabile, în grajduri sau în poduri ori în zonele împădurite.

Și jocul copiilor cu focul  apare pe lista cazurilor izbucnirii focului în magazii, şoproane, grajduri, poduri. Pompierii trag un semnal de alarmă supra pericolelor și recomandă evitarea situațiilor, cum ar fi  blocarea copiilor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite sau aparate electrice aflate în funcţiune, ori lăsarea copiilor nesupravegheaţi în preajma surselor de încălzire.

Redactor: Daniel Albu