Poluarea aerului, bombă cu ceas pentru omenire

Poluarea aerului este cauza decesului a milioane de cetățeni ai Planetei. Datele monitorizării acestui factor nociv, ce provoacă o serie de boli cronice, sunt încadrate într-un raport anual, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății.

Raportul întocmit de Organizația Mondială a Sănătății privind calitatea aerului înconjurător relevă consecințele devastatoare pe care poluarea atmosferică le provoacă asupra sănătății organismului uman. Estimările efectuate de această autoritate evidențiază că 9 din 10 persoane respiră aer cu un conținut ridicat de poluanți. Expunerea la particulele nocive din atmosferă provoacă afecțiuni ale sistemelor respirator și cardiovascular, care pot determina apariția bolilor de plămâni și de inimă, numărul anual al deceselor ridicându-se la aproximativ 7 milioane de locuitori din populația Terrei.

Evaluările Organizației Mondiale a Sănătății denotă că, din cele 108 țări incluse în baza de date a acestei structure, statele cu nivel de trai scăzut și mediu înregistrează cel mai semnificativ procent al deceselor cauzate de aerul poluat.

Interesul politic tot mai pronunțat în ceea ce privește sănătatea populației și reducerea poluării aerului a determinat guvernele tot mai multor țări să evalueze gradul de toxicitate al poluanților din atmosferă și să acționeze în vederea îmbunătățirii calității acestui factor vital existenței oamenilor.

Efectele nocive ale sectoarelor industriei, agriculturii și transporturilor, precum și defrișările masive sunt cauzele majore ale poluării aerului, ce trebuie contracarate cu soluții comune, provenite din colaborarea statelor lumii. O alternativă de combatere a consecințelor negative o constituie utilizarea resurselor naturale de energie.

În sprijinul mesajului de cooperare al Organizației Mondiale a Sănătății, sediul central de la Geneva al acestei structuri va face oficialitățile de gazdă în cadrul primei conferințe globale pe tema poluării aerului și sănătății. Evenimentul se va desfășura în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2018 și va reuni Miniștrii Sănătății și Mediului, precum și alți reprezentanți din țările participante.

Redactor: Mihaela Țânțaru